Ο Μαχμούντ Νταρουίς γεννήθηκε στο αλ Μπάρουα της Γαλιλαίας το 1942 και πέθανε στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών το 2008. Θεωρήθηκε ως ο εθνικός ποιητής των Παλαιστινίων και ομόφωνα αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους άραβες ποιητές και συγγραφείς.

Τον Απρίλιο του 2009, σε μια καταχώρηση στην ιστότοπο του, ο Πορτογάλος συγγραφέας και Νομπελίστας Ζοζέ Σαραμάγκου είχε αποτίσει φόρο τιμής στον Παλαιστίνιο ποιητή ως εξής:

«Στις 9 Αυγούστου που μας έρχεται θα κλείσει ένας χρόνος από τον θάνατο τού μεγάλου Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς. Αν ο κόσμος μας ήταν λιγάκι πιό ευαίσθητος, λιγάκι πιό νοήμων, και με μεγαλύτερη επίγνωση για το θεσπέσιο μεγαλείο της κάθε ζωής, χωριστά, που παράγει, τότε το όνομα του θα ήταν τόσο γνωστό και θαυμαστό όσο, επί παραδέιγματι, και το όνομα του Πάμπλο Νερούδα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Τα ποιήματα του Νταρουίς, ριζωμένα στη ζωή, στα πάθη και στους πόθους του Παλαιστινιακού λαού, έχουν ένα κάλλος μορφής που συχνά προσπερνά τις ύψιστες στιγμές του ανείπωτου με λίγες απλές λέξεις, σαν ένα ημερολόγιο όπου μπορείς να ακολουθήσεις βήμα με βήμα, δάκρυ το δάκρυ, τα δεινά – μα και τις βαθιές, αν και σπάνιες, στιγμές χαράς – ενός λαού που έχει υποφέρει μαρτύρια εξήντα χρόνια τώρα χωρίς κανένα τέλος ακόμη στον ορίζοντα. Το να διαβάζεις τον Μαχμούντ Νταρουίς, πέραν της αξέχαστης αισθητικής εμπειρίας, είναι σαν να ξεκινάς μια πορεία σε μια Via Dolorosa κατα μήκος κατεστραμένων δρόμων ατίμωσης και αδικίας, εν τω μέσω μιας Παλαιστινιακής γής που έχει υποφέρει άγρια στα χέρια των Ισραηλινών.»